En hög polischef i Västernorrland riskerar sparken. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
VÄSTERNORRLAND

Hög polischef i Västernorrland hade egna kontakter med grovt kriminella - riskerar få sparken

Hög polischef i Västernorrland hade hemliga informatörer, riskerar sparken.
1:08 min

En av de högsta polischeferna i länet kan komma att sparkas från sin tjänst, enligt ett dokument från Rikspolisstyrelsen. Han ska bland annat haft hemliga informatörer rörande grov kriminell brottslighet i Västernorrland.

Polischefen ska, enligt dokumentet från Rikspolisstyrelsen, under år 2012 haft egna hemliga informatörer i ett spaningsärende rörande grov organiserad brottslighet.

Det bryter mot informationshanteringen inom polisen men också mot förundersökningsledarnas instruktioner.

Upptäcktes vid avlyssning
Polischefens hemliga kontakter med kriminella upptäcktes när hans röst identifierades i ett telefonsamtal som avlyssnades av andra poliser i en spaningsärende.

Chefen ska ha lämnat ut hemlig spaningsinformation till minst två grovt kriminella personer och därmed riskerat att informationen skulle kunna hamna i fel händer och istället kunnat användas mot polisens arbete.

Träffade grovt kriminella
Polischefen ska också själv vid flera tillfällen ha träffat grovt kriminella personer. Möten som ska finnas dokumenterade hos polismyndigheten i Västernorrland.

I det hemliga spaningsarbetet hade chefen köpt in två mobiltelfoner vilken han själv behöll den ena medan den andra överlämnades till den grovt kriminelle. Den kriminelles telefon ska också vid flera tillfällen ha använts vid telefonkontakter med dennes kriminella nätverk.

Kan ha orsakat stor skada
Polischefen har haft det övergripande ansvaret för polisens informatörsverksamhet i Västernorrland. Rikspolisstyrelsen menar nu att chefen satt tre säkerhets- och kontrollnivåer ur spel och att hans agerande riskerar att ställa till stor skada för polisens arbete mot grov organiserad brottslighet.

Brottsmisstankar nedlagda
Chefen var inledningsvis misstänkt för brott mot tystnadsplikten men förundersökningen lades ner i maj med motiveringen att det inte fanns anledning att anta att brott som hör till allmänt åtal hade begåtts.

Kan bli uppsagd
Lotta Gustavson, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen, säger till P4 Västernorrland att de nu inlett processen om en uppsägning av polischefen men vill inte kommentera ärendet vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".