Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
foto Ulla Öhman
Härnösand

Första privata hemtjänstutövaren hoppar av avtalet med kommunen

Lotta Prytz: Det är jätte jättesynd
1:32 min

Rik Hemtjänst i Härnösand har sagt upp avtalet med kommunen. Antalet larm blev övermäktigt och när man ville diskutera utformningen av avtalet fick man nej.

Lotta Prytz som driver Rik Hemtjänst tillsammans med Malin Åberg är besviken idag.

– Det är jätte jätte synd. Vi vill ju att hemtjänsten ska vara bra och vi vill inte göra någonting om vi inte kan göra det bra.

Rik Hemtjänst fortsätter dock med sin verksamhet. Man har sagt upp det gamla avtalet och tecknat ett nytt där larmen inte finns med.

Rik Hemtjänst var först ut i Härnösand och troligen i hela Västernorrland när det gäller att utföra hemtjänst enligt LOV (lagen om valfrihetssystem).

Det man hade missbedömt var antalet larm. I februari kom det nästan 300 larm och eftersom man i Härnösand måste kunna erbjuda hemtjänst i hela kommunen så blev det övermäktigt  att ha det stora geografiska området i kombination med så många larm, säger Lotta Prytz.

Hon säger att hon är självkritisk för att hon inte insåg omfattningen av larmen men anser att Härnösands kommun borde se över förutsättningarna för att bedriva hemtjänst för det är svårt för alla idag.

– Men kommunen är en tung skuta att vända. När vi ville ta upp en diskussion så fick vi höra att då måste man först utreda och det finns det inte pengar till. Vi är vana vid att kunna fatta beslut snabbare.

I september ska Rik hemtjänst iallafall medverka vid socialnämndens sammanträde och försöka få till en diskussion. Men avtalet har man redan hoppat av och skrivit ett nytt avtal där larmen inte ingår.

– Det ska vara lika för alla och vi kan inte göra undantag bara för dem, kommenterar socialnämndens ordförande Ann-Christine Myrgren. Hon menar att Rik kanske har haft för bråttom.

– Vi har två andra privata utövare i Härnösand och de kan komma att samarbeta om larmen. Det kanske Rik också hade kunnat göra.

– Det är svårt att lösa larmen på ett sätt som fungerar bra för kunderna och det behövs en diskusion om den här frågan, säger Lotta Prytz.
– Om man går ihop flera företag för att svara på larmen så blir det fler personal som går hem till kunden och det kan skapa otrygghet.

– Man behöver inte ha just de här avtalen som Härnösand har utan det är upp till kommunerna att besluta. I Sundsvall till exempel behöver man inte erbjuda hemtjänst i hela kommunen utan man har delat upp kommunen i flera områden. Där har man också en särskild grupp som svarar på alla larm oavsett vem kunden har valt som utövare.

 

LOV inom hemtjänsten

 Lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänsten  innebär att du som blivit beviljad hemtjänst av kommunens biståndshandläggare har möjlighet att själv välja vem som utför hemtjänsten, kommunens egen hemtjänst eller någon av de godkända privata utförarna. Du betalar som vanligt till kommunen och du har rätt att byta utförare när du vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".