Extrainkallade resurser gör Gatufestandet säkert. Foto: Ulf Thonman
Sundsvall

Många jobbar för göra Gatufesten tryggare

Ann- Louise, Sjuksköterska: Det är ett fåtal vi skickar vidare till akutmottagningen"
1:40 min

Gatufesten sätter Sundsvalls kommuns skydd- och säkerhetsfunktioner i beredskapsläge. Tusentals människor ska festa på Sundsvalls gator och torg, och polis, sjukvård och socialtjänst har extrainkallat personal för att kunna skydda, vårda och hjälpa.

Det är Gatufesten som betalar för polis på festomtådet, knappt 400 000 kronor kostar årets polisnota. Utöver det tjänstgör extra många poliser i helgen.

Dessutom tjänstgör de nya volontärerna för första gången. Madeleine Granat är en av de frivilliga.

– Vi volontärer ska finnas på plats här på Gatufesten som extra öron och ögon för polisen. Vi ska informera om var polisen finns och bidra till en trygg stämning, säger Madeleine.

Kommunen har 15-20 socialarbetare på plats, Räddningstjänsten är där, med Tullen och Kustbevakningen.

Även akutmottagningen på länssjukhuset har extrainkallat personal, och inne på festområdet finns Gatufestens egna inhyrda sjukvårdspersonal. En av dom är sjuksköterskan Ann-Louise Wikholm.

– Vi kommer plåstra om ett hundratal skavsår, skärskador och det brukar vara några som blivit klämda längst fram vid någon scen. Det ärfåtal personer vi skickar med ambulans till sjukhus varje år. Däremot kan pesoner vi inte vet om åka själva, som inte vi vet om, avslutar Ann-Louise.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".