1 av 2
Mannen som häktades för rånet på NHL-spelaren Tobias Enström uppgav sin barndomsväns identitet. Foto: Anna-Karin Drugge / SCANPIX
2 av 2
Leif Sundin på polisen i Örnsköldsvik. Foto: Maria Ågren/ SR.
Örnsköldsvik

Satt häktad i två dagar med annans identitet

Mannen som anhölls och häktades för rån och misshandel av NHL- stjärnan Tobias Enström i Örnsköldsvik har uppgett falsk identitet. Först när Mattias, vars identitet stulits, anmälde sig hos polisen i Malmö på onsdagskvällen uppdagades det hela.

Har du varit med om något liknande? Hur ska polisen göra för att motverka att sådant här händer?

-- Det är läskigt och helt sjukt, att de inte kollar upp det är ju helt sjukt, säger Mattias som fick sin identitet stulen.

Mattias, som var i Malmö när Enström misshandlades i Örnsköldsvik, blev snabbt uthängd som gärningsmannen på internet, och tycker att situationen är väldigt obehaglig.

– Jag förstår att det inte känns bra för honom, det har jag full förståelse för. Men risken finns att sånt här kan hända igen, det är inte helt ovanligt, säger Leif Sundin poliskommissarie i Örnsköldsvik.

När polisen griper någon som inte har identitetshandlingar på sig ställer de en rad kontrollfrågor, för att se om personen verkligen är den hon eller han utger sig för att vara. Det gjorde man också den här gången, när den misstänkta rånaren anhölls. Men personen, som nu sitter häktad, kunde helt enkelt väldigt mycket om Mattias, och polisen misstänkte inget.

Först när Mattias mamma fick ett anonymt samtal hem uppdagades misstaget. Då hade Mattias, som bor i Skåne, hängts ut som gärningsmannen på internet, med namn och adress.

När Mattias mamma ringde till polisen i Örnsköldsvik blev hon inte trodd. Det var först när Mattias själv gick till polisen i Malmö som han fick upprättelse. Han har nu polisanmält både mannen som stal hans identitet och polisen. Men om det kan bli tal om skadestånd från polisen vet inte Leif Sundin.

-- Det kan jag inte uttala mig om, men den som känner sig felaktigt behandlad kan alltid begära det, säger Leif Sundin.

Gärningsmannen har nu identifierats, och åtal skall vara väckt senast den 15 juli.

Har du varit med om något liknande?
Hör av dig till P4 Västernorrlands Publikredaktör på 060-19 03 30 eller P4vasternorrland@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".