1 av 2
Små hundar behöver inte använda tungan för att svettas i sommarvärmen. Foto: Inger Grehn/Sveriges Radio
2 av 2
... inte större hundar heller. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
förmiddag i p4

Hundar svettas inte med tungan, det är luften som kyler kroppen

"De behöver vara i skuggan, i kallare luft"
3:31 min

Visst har du hört den? "Hundar svettas med tungan, det är därför den hänger ut när det är varmt." Vi ville förstås ta reda på om den här sommarmyten stämde. Veterinären Helena Vestin svarade med relativt klara besked. Hundens tunga har inget med svett att göra. De svettas bara med trampdynorna.

Däremot använder de tungan för att kyla ner kroppen genom så kallad "hässjning". Då, när de andas häftigt, används den kalla luften för att hålla rätt temperatur.

Det blir dock svårt om hunden till exempel sitter fast i en varm bil, för där är luften varm. Återigen blev det aktuellt att påminna om att aldrig lämna sin hund i en stängd bil när det är varmt och soligt. Det är en väldigt obehaglig känsla för hunden, eftersom den inte svettas genom huden, utan bara kan kyla kroppen genom att gå undan i skuggan, blöta ner sig eller andas med tungan ute.

- Det blir en oerhört tragisk död, för hunden stressas av värmen och behöver då ännu mer kall luft.

Men det är alltså en myt att hundar svettas med tungan. De svettas knappt alls, mer än genom trampdynorna. Man kan dock hjälpa hunden lite på traven genom att hålla pälsen lite kortare under den varma säsongen och duscha den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".