1 av 3
Rickard Fröier är ordförande i Friska Viljors backhoppningsklubb. Foto: Maria Ågren/ SR.
2 av 3
I år gapar hoppbacken i Örnsköldsvik tom. Foto: Maria Ågren/ SR.
3 av 3
Ewis och Magnus Södersten driver tillsammans ett hotell strax utanför Örnsköldsvik. Foto: Maria Ågren/ SR.
Örnsköldsvik

Miljonförlust för Örnsköldsvik när norrmännen sviker

Ewis Södersten: "Hela stan påverkas"
1:28 min

Besöksnäringen i Örnsköldsvik förlorar tre miljoner kronor i sommar, när hundratals norrmän skippar  stan. Anledningen är att det inte blir något backhoppningsläger i år. Också för backhoppningsklubben Friska Viljor får det uteblivna lägret stora ekonomiska konsekvenser.

– Det är stora belopp det handlar om, och det är pengar som vi måste försöka få in på annat sätt. Det handlar ju om att hitta nya inkomstvägar, och samtidigt om att kolla på vad vi kan skära ner på i kostnader. Vi kanske inte kan vara ute på lika mycket tävlingar och träningar som tidigare, säger Rickard Fröier, som är ordförande i Friska viljors backhoppningsklubb.

Den stora hoppbacken i Örnsköldsvik är täckt av kraftiga gröna plaststrån, som ser ut nästan som riktigt grovt gräs. När det är dags att hoppa täcks plasten med vatten, som gör att det glider bra.

Varje sommar i fem år har ungefär 150 norska backhoppare samlats här. Med familjer och tränare blir det mellan tre och fyra hundra personer. Men i år blir det alltså inget läger, eftersom det har byggts nya anläggningar i Norge. Men det är inte bara i Friska viljors plånbok som det svider. Enligt en undersökning bland lägerdeltagarna spenderar norrmännen ungefär tre miljoner på hotell, shopping och mat under det veckolånga lägret.

Ewis Södersten driver ett litet hotell strax utanför stan tillsammans med sin man Magnus. Hon tror att hela stan påverkas av att det inte blir något läger, men att smällen blir som störst för de små, privata, aktörerna.

– Det är klart att det påverkar oss mer. Man är mer sårbar som liten företagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".