1 av 2
Här är sjömacken som dock inte håller öppet i sommar. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Andreas Åström på Räddningstjänsten. Foto Ulla Öhman
HÄRNÖSAND

Räddningstjänsten tankar båtar i sommar

I brist på en fungerande sjömack i Härnösand så ska räddningstjänsten ställa upp. De ska skjutsa båtägarna med dunk till och från närmaste bensinmack.
– Men larm går före bensin, lovar räddningstjänsten.

Räddningstjänsten i Härnösand ska börja skjutsa båtägare till och från bensinmacken. Det är kommunens sätt att lösa problemet när Härnösands enda båtmack håller stängt.

– Det är helt oacceptabelt att en båtstad med Härnösands ambitioner står utan en båtmack, säger Bo Glas, tjänstgörande kommundirektör.

Det finns en båtmack i Härnösands hamn men den håller stängt. Kommunen har försökt hitta en ny aktör som vill ta över men inte lyckats. Det finns de som tycker att kommunen själv borde äga och/eller driva macken men det har hittills inte varit aktuellt.
– Men till nästa år måste vi hitta en lösning, säger Sofia Pettersson, kommundirektör.

Som nödlösning har man nu bett Räddningstjäsnten att utan avgift köra båtägare med dunkar till och från närmaste mack. Hur det ska skötas rent praktiskt är fortfarande oklart, säger Andreas Åström som är styrkeledare på Räddningstjänsten i Härnösand.

Men är det verkligen Räddningstjänsten som ska köra båtägare och dunkar och har man tid med det?

-- Det är väl en bra lösning, kanske, svarar Andreas Åström. Vi vill ju hjälpa båtfolket och kommunen med det här. Men vi gör det i mån av tid givetvis och kommer det larm så går ju det före naturligtvis. Då måste vi lämna båtägare och dunkar.

– Vi jobbar ju åt kommunen, det är dom som bestämmer vad vi ska göra. Men det är ju hyfsat relaterat till vårt jobb, det är ju farligt att transportera bensin så vi är väl rätt folk för det.

Vad tycker du om att räddningstjänsten ägnar sig åt att tanka båtar? Kommentera här eller ring Publikredaktören på 060 - 19 03 30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".