Foto: Jim Carlson / OSF Saint Francis Medical Center, Peoria, Illinois / Scanpix.
Västernorrland

Över 8000 har skrivit på läkaruppropet

Läkare: Administrationen tar tid från patienterna"
1:39 min

Över 8200 personer i Sverige har nu skrivit på Läkaruppropet. Det handlar om att många läkare upplever att vårdkvalitén sjunker på många håll i landet. I Västernorrland har ett hundratal personer skrivit på uppropet.

Läkaruppropet startades av två läkare i Stockholm i mitten av juni och har nu tre veckor senare skrivits under av över 8220 personer, de flesta just läkare, över hela landet. En av dem är Kjell Näslund distriksläkare i Härnösand.

– Jämfört med när jag började som läkare har jag nu mindre tid med mina patienter, säger han. Det är ett stort dilemma och man mår inte bra när man känner att man inte räcker till, säger Kjell Näslund.

Administrationen stjäl tid
Uppropet handlar om att läkarna varnar för att vårdkvalitén i landet är på väg att sjunka. För mycket administration stjäl tid som istället skulle kunna läggas på patienternas vård, ekonomin går före vårdkvalitén och brist på vårdplatser gör att sjuka patienter ibland måste skickas hem.

Jacomina Beertema är moderat ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Jag ser mycket allvarligt på det och jag tycker läkarna har rätt, säger Beertema. men vi har ett bekymmer, menar hon.

IT-systemen för långsamma
Det är att läkarna tvingas att arbete med flera tröga, tidskrävande, datoriserade journalsystem samt att uppsägningsivern slagit fel när allt för många läkarsekreterare sagts upp, säger Jacomina Beertema.

– Jag hoppas att utvecklingen av IT-systemet fortsätter i en högre takt, säger hon. Och att vi kan ta in flera läkarsekreterare som kan avlasta läkarna med det administrativa arbetet, säger Beertema.

Staten kräver höga dokumentationskrav
De höga kraven på dokumentation kommer i första hand från Socialstyrelsen och Försäkringskassan

– Och där har vi landstingspolitiker inte mycket att säga till om, säger Jacomina Beertema.

Dags för politikerna att lyssna
När läkaruppropet nu samlat in så många underskrifter menar Härnösandsläkaren Kjell Näslund att politikerna nu måste lyssna och ta uppropet på allvar.

– Det är många som sympatiserar med uppropets andemening så visst borde politikerna ta det här på stort allvar, säger Kjell Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".