En av tio lanthandlare riskerar att försvinna inom ett år. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Västernorrland, Timrå

Bristande kundunderlag hotar lanthandlarna

Niclas Andersson lanthandlare: Jag vill ju tro på framtiden
0:51 min

Fyra av tio butiker på landsbygden riskerar läggas ner inom fem år. Det visar en undersökning från Hela Sverige ska leva. Nu vill handlarna ha en intresseorganisation för att stoppa den utvecklingen.

– Jag vill ju tro på framtiden, jag har ju en ganska positiv känsla att det ska kunna gå att fortsätta i alla fall, säger Niclas Andersson lanthandlare i Ljustorp.

Undersökningen visar att tre av tio lanthandlare är osäkra på om deras verksamhet finns kvar inom fem år och en av tio bedömer att den inte kommer att finnas kvar. Bristande kundunderlag uppges vara den främsta anledningen.

– En av de viktigaste bitarna med en lanthandel är ju den stora sociala funktionen påpekar Niclas Andersson. Vilket vore synd att mista, säger Niclas Andersson.

En annan aspekt är hur attraktiv bygden blir för inflyttning, inte sällan används närhet till affär som ett säljargument för hus. Niclas Andersson menar då att om lanthandeln försvinner är det en stor förlust i den aspekten med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".