Ulrika Åsander och Lina Bergström kämpar hårt för att få caféet att går runt. Foto:Anette Brännström
Västernorrland

Hälften av nya restauranger lägger ner inom tre år

"Vi går under ekonomiskt" säger Lina Bergström, delägare
1:47 min

Av de nya företag som startas inom handel hotell och restaurang i Västernorrland överlever bara drygt hälften de första tre åren. Mormor Hilma blev årets nyföretag i Härnösand 2012, men har nu stora problem.

Vad tror du att det beror på att det är tufft för företagen?? Har du själv erfarenheter från branschen? Kommentera artikeln här.

– Vi har inte bestämt oss för att ge upp riktigt än. Men vi får det inte att gå runt helt enkelt, säger Lina Bergström. 

I köket pågår lunchförberedelserna för fullt. Men Lina Bergström vet inte hur länge restaurangen kan fortsätta att hålla öppet.

– Det är så dyrt för oss att hålla oss med personal. Och så har vi våra ekologiska råvaror. Vi köper bara svenskt kött. Krav-odlade grönsaker. Kött från Nora och fisk från Bergom. Vi kanske har mycket mer omkostnader än normalrestaurangen har, säger Lina Bergström.

Men att det skulle vara fel på konceptet vill hon inte kännas vid.
Och det är tufft även för dem som inte satsar ekologiskt. Av de nya företag som startas inom handel, hotell och restaurang i Västernorrland finns bara 55 procent kvar efter tre år. Det visar statistik från myndigheten Tillväxtanalys.

– Många många företagare jobbar ju så att de sliter ju ner sig totalt de första åren, säger Lina Bergström.

När Lina Bergström härom veckan skrev ett blogginlägg om svårigheterna att driva restaurang, om man vill göra det enligt alla regler, blev gensvaret enormt. En av dem som läst inlägget är Eva Östling, vd för branschorganisationen Visita.

– Jag tror att en översyn totalt av den mängd av regler från olika myndigheter hade varit på sin plats, säger hon.

Tills vidare kämpar Lina Bergström på tillsammans med sin kollega Ulrika Åsander, samtidigt som de hoppas att hitta en köpare till restaurangen.

– Det går inte att driva ett företag när man jobbar så fruktansvärt mycket som vi gör om intäkterna inte täcker utgifterna och man inte har råd att ta ut nån lön, säger Ulrika Åsander.

Men om nu utgifterna för ekologiska råvaror är så tung, kan ni inte då bara höja priserna?

– Det kanske är så. Vi kanske är för dåliga att ta betalt. Men det där är ju en avvägning. Folk måste ju ha råd att komma hit också, säger Ulrika Åsander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".