SUNDSVALL

Dopningsskandalen kom som en chock för Stefan Tärnhuvud

Stefan Tärnhuvud: "Ytterst är du ansvarig för vad du stoppar i dig"
2:33 min

Sundsvallssprintern Stefan Tärnhuvud har tränat tillsammans med Asafa Powell, som testat positivt för dopning. Men han har aldrig misstänkt att Powell skulle vara dopad.

Hur vanligt tror du att det är med dopning? Kommentera artikeln.

Asafa Powell själv bedyrar sin oskuld. "Jag har aldrig medvetet dopat mig och vi har startat en intern undersökning och vi samarbetar med myndigheterna för att ta reda på hur det här har gått till", skrev han i ett .

– Det är väldigt mycket rykten och spekulationer just nu. Man vet inte så mycket mer än de officiella uttalandena som gjorts och det är att Asafa säger att han fått i sig medlet av misstag via något kosttillskott. Nu får man invänta utredning och fortsatt analys av dopningprovet innan man kan dra vidare slutsatser, säger Stefan Tärnhuvud, som tränat tillsammans med Asafa Powell vid två tillfällen 2003 och 2006.

Det finns reglerverk som reglerar vad man får äta och vilka typer av substanser man får ta.

– Ytterst är du ansvarig för vad du stoppar i dig. Allt som passerar din mun måste vara grönt och det måste du kolla upp själv, säger Stefan Tärnhuvud.

Finns det en risk att man blir lurad?

– Det finns en risk, men det är alltid upp till dig själv att ha koll på vad du stoppar i dig-

Hur känns det för dig att höra detta?

– Jag är ledsen över detta. Det är tråkigt. Det är två starka profiler som åkte dit på samma dag, både Asafa Powell och Tyson Gay. Det var en mörk dag för friidrotten.

Har du haft någon misstanke om att de skulle vara dopade?

– Nej, inte alls.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".