Kring hundra personer samlades när det hölls ett möte om fiskodlingarna i Högakusten för ett par veckor sedan. Foto: Maria Ågren / Sveriges Radio
VÄSTERNORRLAND

Riksdagsledamot kräver skärpta miljöregler för fiskodlingar

Helena Leander: "Redan nu orsakar fiskodlingarna problem lokalt"
7:13 min

Frågan om fiskodlingar och deras miljöpåverkan är het i länet. Fyra av fem fiskodlingarna i Höga Kusten-området vill kraftigt utöka sin verksamhet. Nu har riksdagledamoten Helena Leander (MP) skrivit till miljöministern Lena Ek (C) och krävt skärpta miljöregler för fiskodlingarna.

– Redan nu orsakar fiskodlingarna problem lokalt med syrefria bottnar och då vill man dessutom utöka odlingarna. Vi i Sverige har lovat att minska våra utsläpp med kväve och fosfor för att minska övergödningen, men så ser man att fiskodlingarna, om de får utöka, skulle släppa ut lika mycket fosfor som en tiondel av det vi lovat att vi ska minska, säger hon,.

Vad vill du att Lena Ek ska göra?

– Jag blir bekymrad när Åländska fiskodlare väljer att flytta till Sverige för att vi har så slappa regler. Vi delar ju samma Östersjö. Därför bör man titta på reglerna och ekonomiska styrmedel. Idag kostar det ingenting att släppa ut detta i vattnet, säger Helena Leander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".