Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Dementa människor försvinner från sina hem

Yngve Gustafsson: "Det är fullständigt vansinnigt"
1:35 min

Allt fler människor försvinner från sina hem och många av dom som försvinner är dementa. Orsaken är att de särskilda boendena för dementa blivit färre. Det menar Yngve Gustafson som är professor i geriatrik, på Umeå universitet.

Under de senaste 15 åren har platserna på särskilda boenden för dementa minskat med ungefär en tredjedel. Från 130 000 till 87 000 platser.

– Det innebär att en allt större andel dementa måste bo kvar hemma. Då tar man en risk att de kan försvinna hemifrån, säger Yngve Gustafsson.

Mönstren som polisen ser är att dom som försvinner är gamla, har någon slags demens och att dom försvinner från sina hem, inte från särskilda demensboenden. Det finns ingen absolut säker statistik, men man räknar med att det finns ungefär 160 000 demenssjuka människor i Sverige idag där de flesta behöver stora insatser för att klara sitt dagliga liv och den siffran kommer att öka i framtiden.

– Vi har några år med en måttlig ökning men den kommer att axelerera oerhört snabbt om några år, säger Yngve Gustafsson.

Människor kommer bli äldre och äldre och det kommer att leda till att fler insjuknar i demens. I kombination med att fler tvingas bo hemma i brist på boenden kan det i sin tur leda till ännu fler försvinnanden i framtiden.

– Det är fullständigt vansinnigt att vi röstar ner de demensboenden som finns, vi måste istället satsa på att bygga fler nya och bra sådana, säger Yngve Gustafsson.

De flesta dementa vill bo kvar hemma så länge som möjligt och det är ofta en fördel att vistas i en hemvan miljö, men det kräver mycket mer resurser till hemsjukvården som inte finns i dag. Dessutom ser Yngve Gustafsson fördelar med särskilda boenden om dom fungerar bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".