Foto: Sveriges Radio
ÖRNSKÖLDSVIK

Martha Ehlin överlevde cancern tack vare fem nya organ

Martha Ehlin, född och uppvuxen i Örnsköldsvik, har gått från att vara cancerpatient till guldmedaljör. Efter att ha genomgått fem organtransplantationer kände hon livet komma tillbaka. Detta berättade hon om i Sommar i P1 idag, där hon var lyssnarnas sommarvärd.

Martha Ehlin fick sin cancerdiagnos som 30-åring. Tumören hade redan då spridit sig till olika delar av kroppen och hon stod inför ett svårt val: antingen skulle hon gå på cellgifter resten av livet för att hålla cancern i schack, eller så skulle hon genomgå en femorganstransplantation. Trots riskerna och rädslan bestämde hon sig för det senare.

– Jag tittade på min mage och försökte föreställa mig hur ärret skulle se ut och hur ont skulle det göra? Då plötsligt slog det mig, att en annan människa måste dö för att jag skulle få chansen att leva, säger hon i sitt Sommar i P1.

De organ som skulle bytas ut var magsäck, lever, bukspottkörtel, tolvfingertarm och tunntarm och samtliga var tvungna att komma från samma donator. Efter att ha väntat och våndats i nio månader kom samtalet från Sahlgrenska. Hennes organ hade anlänt.

– Det var så skönt att jag kände mig både så samlad och lugn. Jag freakade inte. Jag var redo. Mitt liv kunde för första gången på mycket länge äntligen få fortsätta framåt.

Efter att ha legat på operationsbordet i 17 timmar och sedan på intensiven i fyra månader började hon långsamt må bättre. Tiden därefter jämför Martha Ehlin med filmen ”Benjamin Buttons otroliga liv”, där Brad Pitts karaktär lever sitt liv baklänges och blir yngre och yngre för varje dag. En dag var hon frisk nog för att kunna promenera på stan:

– Folk vände sig om när de såg en tjej med världens största leende, som för bara några månader sedan hade kastat rullatorn åt sidan och som nu gick med sina armar högt uppsträckta mot himlen.

Idag jobbar Martha Ehlin som lärare och vid sidan om arbetar hon för organisationen MOD som står för Mer Organdonation. Dessutom tävlar hon i The World Transplant Games, som är ett särskilt idrottsmästerskap för organtransplanterade. Hittills har hon tagit hem fem guldmedaljer.

– Den första guldmedaljen vill jag ge till min donator. Den person som räddade mitt liv. Du är min räddande ängel och min hjälte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".