1 av 2
"Snorting-kit" säljs i en butik i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Josef Wiklund håller i etuiet med de redskap som kan användas till att bruka droger. Foto: Anna Morveto
SUNDSVALL

Redskap som kan användas för knark säljs öppet i butik i Sundsvall

Josef Wiklund: "Det är oroväckande"
1:24 min

Ett etui med alla de redskap som behövs för att använda droger som kokain eller heroin säljs öppet i en tobaksaffär i Sundsvall. Polisen Josef Wiklund blev förvånad när han fick se innehållet.

Vad tycker du om att redskap för droger säljs öppet i butik? Kommentera artikeln.

Det lilla blåa etuiet är gjort i sammet och innehåller ett rakblad, ett metallrör, en lufttät behållare och en spegel och är ungefär fem centimeter brett.

– Jag tycker det ser ut att vara utrustning för att till exempel lägga upp en lina för att ta upp narkotika i näsan, säger Josef Wiklund som är chef för polisens brottsförebyggande och ungdomsenhet i Sundsvall.

Det här kittet säljs i en tobaksaffär i Sundsvall och där finns också andra redskap för att bruka droger till försäljning. Enligt Josef Wiklunds bedömning så är det inte olagligt att sälja de här redskapen, däremot tycker han det är oroväckande att det finns en butik i Sundsvall som sänder budskapet att det är okej att använda droger.

– En handlare som säljer sådana här varor tar inte sitt ansvar som näringsidkare för att försvåra för människor att köpa tillbehör som behövs för att ta narkotika, säger Josef Wiklund.

Tobaksaffärens ägare, Angela Hagman tycker att det är beklagligt att kittet accosieras med droger. Enligt henne ska kittet användas på ett lagligt sätt och är inköpt för att snusa luktsnus med.

– Till viss del kan jag förstå att man kan tro att det ska användas till droger men jag tycker det är synd att folk inte frågar vad det ska användas till, säger Angela Hagman.

Anna Morveto
anna.morveto@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".