Aluminiumburkar, golfbollar och annat skräp som hamnar i ensilaget kan döda kor. Foto: Anette Brännström

Aluminiumburkarna dödar kor

"Vi har haft ett par som dött"
1:02 min

Aluminiumburkar och annat skräp kan innebära stort lidande för kor. Skördemaskinerna trasar nämligen sönder burkarna till vassa bitar som korna får i sig när de äter ensilage. Och det kan de dö av. Bengt Granqvist i Kvarsätt utanför Sundsvall är en av de mjölkbönder vars kor har drabbats.

Bengt Granqvist, mjölkbonde i Kvarsätt, visar upp delar av aluminiumburkar, pet-flaskor, golfbollar och annat skräp som han hittat i ensilaget.

– Får djuren i sig sånt här som det är vassa kanter på så blir det skador inne i kon. Och då kan de ju förblöda. Vi har haft ett par som har dött här i vår. Vi vet inte riktigt orsaken, men någon har vi sett att det kommit blod ur munnen på. Och då misstänker vi att det är det här, berättar han.

De idisslande korna får lätt i sig rätt stora bitar. Och är det något vasst, som en trasig aluminiumburk, innebär det svåra plågor.

– Ja det blir en inre blödning och då förblöder de så småningom.

Sjuka och döda djur innebär ett ekonomiskt avbräck för landbrukarna. Men Bengt Granqvist menar att folk bör sluta att kasta skräp på åkrarna främst för djurens skull.

– Det är ju djur som får lida för att människor inte orkar leta upp en soptunna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".