1 av 2
Sofia Hedlund-Storkamp, 32 år, har varit arbetslös i perioder och vet hur det kan bryta ner hälsan att gå utan jobb. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Professor Anne Hammarström, Foto: Anna Burén/SR.
VÄSTERNORRLAND

Forskare: "Ungdomsarbetslöshet kan vara farligt för hälsan på sikt"

Professor Anne Hammarström
1:37 min

Forskare i Umeå undersöker nu vilka konsekvenser det får för hälsan på lång sikt om en människa är arbetslös i unga år. Deras resultat tyder på att ärren sitter i länge.

Vilka erfarenheter har du av arbetslöshet? Kommentera artikeln.

– Vi misstänker att man bär med sig en del av de här hälsokonsekvenserna i form av ärrbildningar som inte riktigt försvinner, säger Anne Hammarström, läkare och professor i Folkhälsovetenskap, som leder forskningen.

Forskarna i Umeå har tidigare visat på allvarliga hälsokonsekvenser av ungdomsarbetslöshet och det genom att följa två hela årskullar elever som gick ut nian i Luleå kommun under 1980-talet.
– Man blir rastlös, ofta blir man deprimerad, nedstämd, säger Anne Hammarström.

Data från Nationella Folkhälsoenkäten visar att unga utan jobb oftare tänker på att ta sitt liv och lider av mer ångest och oro än unga med jobb. En av de som vet hur det kan vara är Sofia Hedlund-Storkamp i Umeå.
– Det är vissa perioder då det är väldigt tungt och jag har svårt att engagera mig och komma ut och göra saker. För jag känner att jag som är så dålig att jag inte ens kan få ett jobb, är jag värd att göra det här roliga?

Nu gör forskarna en ny studie på deltagarna från Luleå för att se vad arbetslöshet i unga år får för effekter på hälsan på lång sikt, säger professor Anne Hammarström.
– Jag tänker mig att vi har grovt underskattat de här hälsoeffekterna.

Hur ser du på att Sverige har så pass hög ungdomsarbetslöshet?

– Jag tycker att det är ett slag mot unga människors möjligheter och hälsa och liv, det är ett dråpslag mot dom, säger Anne Hammarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".