Allt färre åker fast för sjöfylleri i länet. Foto: Anna Ahlström
VÄSTERNORRLAND

Färre sjöfyllerister åker fast

Mattias Lindholm: "Folk följer lagen"
3:39 min

Allt färre åker fast för sjöfylleri i länet.  När de nya tydligare reglerna infördes 2010 togs 11 personer för sjöfylleri i länet. Förra året togs två stycken för sjöfylleri och det är lika många som hittills åkt fast i år.

Enligt Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen, beror det på att människor har bättre koll på vilka regler som gäller.

– Det finns en utbredd kunskap och medvetenhet om vilka regler som gäller nu. Vi kan se en beteende förändring. Man utser någon som får hålla sig nykter på en fest och köra båten hem. Det är ett beteende som finns på land och som nu också finns på sjön, säger Mattilas Lindholm.

Enligt Mattias Lindholm handlar det inte om att det görs färre kontroller, utan Kustbevakningen genomför lika många kontroller som tidigare, men försöker rikta dem mot platser och tidpunkter där de vet att alkohol kan finnas med i bilden.

– Det gör att vi kan effektivisera kontrollerna mer. Det är främst koncentrerat till helger och vi vet att folk är på väg från festplats eller krogbesök. Det är rätt logiska mönster, säger Mattias Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".