1 av 2
Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio
2 av 2
Helen Caro, fotbollsdomare. Foto: Anna Ahlström
Fotbolls-EM

Helen Caro tror på Sverige i kvällens match

Richard Henriksson: Duellerna som avgör semifinalen
4:54 min

I kväll är det dags för semifinal mellan Sverige och Tyskland i Fotbolls-EM. Vad har då Sverige för chanser? Fotbollsdomaren Helen Caro från Sundsvall har dömt flera av Em-matcherna men får följa kvällens match via tv och hon tror på seger.

Radiosportens expert Richard Henriksson har plockat ut tre matcher i matchen som Sverige måste vinna mot Tyskland för att gå till final.

Lotta Schelin mot målvakten Nadine Angerer

– Lotta Schelin leder skytteligan och är uppenbarligen i bra form. Nu ställs hon mot världens bästa målvakt och ett starkt försvar. Då gäller det att hon sätter de få chanser hon får. Lotta Schelin har kanske svikit lite på den punkten i tidigare mästerskap, säger Richard Henriksson.

Mittfältkampen mellan Hammarström och Marozsán

– Det kanske mest intressanta rent taktiskt. Hur Marie Hammarström vågar spela mot det tyska laget och framförallt Dzenifer Marozsán som har en offensiv position på mittfältet. Vi som följt Sveriges matcher vet att de pressar väldigt högt. Det styrs av Seger och Hammarström. Här kommer Marozsán inte gå ner och möta boll. Hur reagerar Hammarström då? Tar hon ett kliv framåt eller spelar hon på säkerhet? Rent taktiskt blir det Sveriges viktigaste uppgift i semifinalen.

Nilla Fischer mot anfallaren Célia da Mbabi

– Mbabi är visserligen osäker startande men om hon gör det blir det här ett test för Nilla Fischer. Mittbacken har varit otroligt bra så här långt, inte bara på att göra mål utan även i defensiven. Men det är något helt anant att möta Mbabi - som håller yttersta värdsklass - än att möta Island. Det är en annan nivå. Nilla Fischer kommer behöva höja sig ytterligare. Det blir en jätteviktig duell. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".