Foto: Malin Rudblom / Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Livsstil bakom Västernorrlands medellivslängd

8:13 min

Västernorrlänningar har näst kortast medellivslängd i landet, men det finns även stora skillnader mellan olika grupper inom länet. Örnsköldsviksborna lever längre än Kramforsborna, kvinnor lever längre än män och stadsbor lever längre än glesbygdsbor.

Enligt Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet, handlar det om livsstil.

– Den viktigaste faktorn är den vanligaste dödsorsaken som är hjärt- och kärlsjukdomar, säger han.

Anders Knutsson har varit med och gjort en studie där man jämförde Stockholm och Västernorrland.

– Det handlar om blodfetter, fysisk aktivitet på fritiden. Västernorrland låg sämre till än Stockholm, säger Anders Knutsson.

Han kan dock inte göra någon analys av varför Örnsköldsviksborna lever i snitt två år längre än Kramforsbor. Men kommunernas eget arbete med folkhälsa kan ha betydelse.

-- I stort har Västernorrland misslyckats med sitt förebyggande arbete. I Västerbotten har man jobbat mer med frågorna, så vi har mycket att ta igen där, säger Anders Knutsson.

Han tror också att det finns en bilkultur i Västernorrland som gör att många väljer att köra bil eller kör snöskoter.

– Det är i kommunerna som arbetet måste ske. I Sundsvall satsar man nu på att bygga ut cykelvägar, men då finns det en motreaktion där folk reagerar på att cyklisterna förhindrar trafiken och tar plats.  

Mer om länsbornas livslängd

#text=5593659#

#text=5595803#

#text=5595833#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista