Badare på en strand. Foto: Ulla Öhman/Arkiv
ÖRNSKÖLDSVIK

Bajsbakterier i badvattnet vid Idbyns havsbad

Örnsköldsviks kommun avråder från bad vid Idbyns havsbad i Örnsköldsvik på grund av höga halter av tarmbakterier i vattnet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens miljö- och hälsoenhet har tagit badvattenprover vid Idbyns havsbad vid två tillfällen. Och båda proven visade att vattnet är otjäntligt för bad på grund av för hög bakteriehalt.

– Vi vet ännu inte vad det beror på, säger Kerstin Hörnfeldt, miljöinspektör vid Örnsköldsviks kommun.

Tarmbakterierna kommer från människors eller djurs avföring, men man vet inte om någon har släppt ut något på platsen eller om det är så att många har bajsat i vattnet.

– Vi har även varit i kontakt med Idbyns reningsverk, som ligger nära för att se om de har märkt av förhöjda halter, säger Kerstin Hörnfeldt.

Vad händer om man får i sig tarmbakterier?

– Det handlar framförallt om småbarn som kan få i sig vatten och då finns det en risk att de blir magsjuka, säger Kerstin Hörnfeldt.

Kommunen jobbar nu vidare med att utreda orsaken bakom den höga bakteriehalten och kommer att fortsätta ta prover. Samhällsbyggnadsförvaltningen har satt upp skyltar som avråder från bad på plats vid Idbyns havsbad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".