1 av 3
Blåbären ska växa tätt i år enligt bärprognosen från Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
2 av 3
Jörgen Ekman gör gärna smoothie av bären. Foto: Maria Ågren/ SR.
3 av 3
Daniela Nyström blev positivt överraskad av SLU:s prognos. Foto: Maria Ågren/ SR.
Västernorrlands län

Blåbärsboom i norra Sverige i år

1:20 min

Vi ser ut att få något av ett rekordår när det gäller blåbär. Enligt SLU:s prognoser kan vi i Norrland räkna med upp till 40 procent mer bär i år än vanligt.

– Då ska jag passa på att plocka mycket, säger Daniela Nyström, som berättar att hon brukar använda bären till paj och glass. Och Jörgen Ekman, som också han är en bärplockare, brukar göra smoothie av bären.

Men Bertil Lidström skippar blåbärsskogen.

– Det är bara kladdigt, säger han.

Nej, alla är inte blåbärsfrälsta, men de som är det verkar ha en riktig kanonsäsong att se fram emot.  Närmare 40 procent fler bär än vanligt spår forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, och det har vi en snörik vinter och en varm vår att tacka för. Snön skyddar nämligen blåbårsriset, och soliga maj gav risen och blomningen en riktig kickstart.

Men innan man ger sig ut i skogen, ja då är det ett och annat att tänka på.

– Gå aldrig ut ensam, ta på dig stövlar och ta med mobilen, säger Daniela Nyström, medan Lars-Göran Lindström tipsar om att kläs sig rätt för alla väder.

– Ta på dig kläder så att du kan vara ute om det är regn och kyligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista