Foto: Scanpix
VÄSTERNORRLAND

Få döms för stalkning

Det är svårt att komma åt personer som ägnar sig åt olaglig förföljelse eller stalkning. Sedan lagen om olaga förföljelse trädde i kraft för två år sen har runt 1 100 personer åtalats, men bara 27 har dömts. Anders (som egentligen heter någonting annat) har fått runt 15 000 sms, bilder och ljudfiler från sin före detta sambo, men ingenting har hänt.

Vad tänker du om att få döms för stalkning? Kommentera artikeln.

Anders har skrivit ut de cirka 15 000 sms-meddelanden som han fått från sin före detta sambo under drygt ett år. Efter separationen började mobiltelefonen att låta ständigt, och när det var som värst kunde ett 100-tal sms ramla in i hans inkorg varje dag.

– Det är ganska jobbigt att ha en telefon som ligger och vibrerar ständigt så jag fick nog och polisanmälde. Två månader senare hörde polisen av sig med beskedet att förundersökninge var nedlagd.

Lagen om stalking eller olaga förföljelse är svår att tillämpa i verkligheten. Av cirka 1 100 åtalade personer har bara 27 blivit dömda, sedan lagen trädde i kraft för två år sedan. Det som sätter käppar i hjulet för lagen är svårigheten för den drabbade att bevisa att man blivit utsatt för olaga förföljning, men Anders gav polisen alla pärmar med utskrifter av trakasserierna.

– Fanns inga bevis tyckte polisen och lade ner ärendet. Man tappar ju allt förtroende för rättsväsendet. Lagen är helt tandlös om man är man, säger Anders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista