Algblomning i Bottniska viken vid annat tillfälle. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Algblomning i Lövsjösjön stoppar badare

Örnsköldsviks kommun avråder från bad och strandvistelse vid och i Lövsjösjön vid Snippersjön, utanför Örnsköldsvik. Anledningen är att algblomning uppmärksammats.

Om man badar i vatten med algblomning finns en risk att drabbas av hudirritationer, ont i öron, hals eller huvudvärk. Det kan räcka med små mängder av vatten med algblomning för att drabbas av dessa problem. 

Därför bör man inte låta barn leka vid strandkanten. Hundar och andra husdjur bör också hållas borta från stranden så att de inte riskerar att dricka av vattnet.

 Risken att bli sjuk finns kvar till dess att algerna har försvunnit från badvattnet. En algblomning känns igen på ökad grumlighet och missfärgning av vattnet som kan var brun, brungul, grön eller röd.

Algblomning uppstår oftast vid förhållanden med sol, värme, svag vind och när det är mycket näring (fosfor och kväve) i vattnet. Temperaturen är vanligtvis över 15 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".