1 av 3
Foto: Magnus Jakobsson Sveriges radio Västernorrland
2 av 3
Foto: Magnus Jakobsson Sveriges radio Västernorrland
3 av 3
Foto: Magnus Jakobsson Sveriges radio Västernorrland
Västernorrland

Landtinget bryter mot lagen till semestern är slut

Lars Halén: Vi spar så mycket det går på det administrativa
1:43 min

Landstinget i Västernorrland tar sen februari 2011 inte emot kontanter på sina mottagningar. Detta trots att det i Kammarrätten i Sundsvall slogs fast att det var emot lagen att ett landsting inte vill ta emot kontanter i början av juni.

”Nej tyvärr, du kan betala med kort eller få en faktura” Så låter det i Landstinget i Västernorrlands receptioner. Sen 2011 har Landstinget varit kontantfritt. Något som Kammarrätten i Sundsvall dömt som olagligt i en dom mot Landstinget i Jämtlands län 5 juni i år.  Domen är Lars Halén, redovisningschef på Landstinget i Västernorrlands län, mycket väl medveten om. Men de kommer inte göra något innan semestern är över.

– Vi kommer efter semestern utvärdera vad den här domen har för konsekvenser för oss, säger Lars Halén.

En konsekvens är att Landstinget i Västernorrland under tiden kommer bryta mot lagen, enligt Kammarrättens dom. Men det finns fog för att Landstinget är kontantfritt. Lars Halén räknar med att dem sparat upp emot en miljon kronor genom att slippa betala avgifter till banker och väktare. Dessutom har den slopade kontanthanteringen minskat personalens arbetsbörda och det spar såklart också pengar.

-– Vi försöker spara på allt som är utanför hälso- och sjukvården. Vi lägger så lite pengar som möjligt på det administrativa, säger Lars Halén.

Finns det några andra vinster är de i pengar?

-– Ja, en annan vinst är för personalen som slipper hantera kontanter. Det finns ju en rånrisk och säkerhetsfrågor, säger Lars Halén.

På hälsocentralen i Matfors är det inget undantag, här tar receptionen bara emot kort eller skickar en faktura. Börje Runsvik parkerar utanför och är inte helt emot att det inte går att betala med kontanter.

-– Jag har väl egentligen ingen åsikt, men helst kontanter. Men de funkar med kort också, säger Börje Runsvik.

-– jag skulle vilja att de tar emot pengar i kontanter, vi som är lite äldre är inte så haj på kort, säger Elin Eriksson som är i Matfors för att handla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".