1 av 3
Gullviks havsbad är populärt varma dagar. Men under rötmånaden kan vattnet vara lite extra lurigt. Foto: Maria Ågren/ SR.
2 av 3
Håkan pålsson har inte funderat så mycket på bakterier i vattnet. Foto: Maria Ågren/ SR.
3 av 3
Kerstin Hörnfeldt är miljöinspektör på Örnsköldsviks kommun. Foto: Maria Ågren/ SR.
Västernorrlands län

Högsäsong för vattenbakterier - men alla kommuner gör inte kontroller

Kerstin Hörnfeldt: "Optimala förhållanden för bakterier"
1:18 min

Högsommarvärmen nådde i veckan Västernorrland, och badplatserna fylldes med folk. Men det är inte bara badsugna semesterfirare som trivs i värmen - det gör vattenbakterierna också. Men det är inte alla länets kommuner som kontrollerar vattnet.

– Rent generellt så är det här optimalt för att bakterier ska växa. Nu är vi inne i rötmånaden och då finns det möjligheter att växa till, säher Kerstin Hörnfeldt, som är miljlöinspektör vid Örnsköldsviks kommun.

Ja, bakterierna gillar - precis som vi - värmen, och att det dessutom inte har regnat så mycket på sistone har gjort att de har fått växa till sig i lugna vatten. Örnsköldsviks kommun avråder till exempel ifrån bad på Idbyns havsbad, efter att man hittat tarmbakterier i vattnet. Men det är inget som Håkan Pålsson, en av besökarna på Gullviks havsbad utanför Örnsköldsvik, har tänkt så mycket på.

– Nej inte direkt, men man kanske man får börja fundera på nu.

Gullviks havsbad är en av 30-talet badplatser som kontrolleras av kommunen. Kontroller som är nödvändiga för att man ska vara säker på att vattnet är okej, enligt Kerstin Hörnfeldt.

Men i Sollefteå ser läget annorlunda ut. Här testar kommunen badvattnet på de tempererade utebassängerna - men inga andra badplatser. Ove Hillbom är tillförordnad chef på fritidsförvaltningen, och han säger att kommunen har valt att inte testa några bad, utöver de tempererade bassängerna. Han ser heller inget behov av det.

– Nej, inte vad jag kan se nu.

Men Lotta Thunberg, som bor i Sollefteå, tycker inte att kommunens sparsmakade mätningar duger.

– Jag tycker att det är dåligt att de inte gör det. Du kan ju bli sjuk av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".