Skogsbrand. Foto: Hasse Persson/P4 Gävleborg.
VÄSTERNORRLAND

Räddningstjänsten varnar för skogsbränder

0:46 min

Dom senaste dagarna har flera skogsbränder startat och det finns stor risk för bränder i skog och mark i hela länet enligt Mats Renning på Räddingtjänsten i Örnsköldsvik.

Just nu bedöms risken för bränder i skog och mark som fyra på en femgradig skala. Och läget förväntas förvärras under helgen då värmen och torkan kommer att fortsätta.

Störst risk för att skogsbränder startar är under eftermiddagen enligt Mats Renning. Med luftfuktigtheter på under 50 procent torkar det upp snabbt och fram på eftermiddagen är det som torrast. Som det ser ut kommer det bli fortsatt uppehåll under helgen och klass fem och eldningsförbud kan bli aktuellt i länet.

Mats Renning vill också uppmana alla som rör sig i skog och mark att var väldigt försiktigt, en fimp eller en tändsticka som man tror är släkt kan vara starten till en skogsbrand. En krossad glasflaska kan lättare än många tror bi som ett förstoringsglas och starta en brand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista