Kalle Bäck professor i historia berättar att blommningen av pioner kan fördröjas med hjälp av äggskal. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Förmiddag i P4

Äggskal kan rädda sommarfesten

4:49 min

Dagens sommarmyt blev bekräftad av Kalle Bäck. Som professor i historia kunde han berätta att äggskal användes förr i tiden till att fördröja blommning i trädgården.

Bondpioner var en av de första prydnadsväxterna som kom in på bondgårdarna och faktiskt den enda blomman det fungerar att använda äggskal på.

– För det första är de flesta blomknoppar så små det kan inte komma i fråga om något äggskal, säger Kalle Bäck.

När bönder planterade bondpioner ville de skryta. De skulle synas när vännerna var över på fest.

– Precis som du och jag vill göra idag när vi har skaffat oss något nytt. Om det nu är ny köksutröstning eller nya luckor eller vad det nu kan vara för något, säger Kalle Bäck. 

– Nackdelen med den här bondpionen är när den ska slå ut. Om man ska ha fest kan man ta gift på att det då kommer sommarens ända blockerande högtryck och på 24 timmar ligger alla kronblad på gräsmattan. Och det är ju inte så roligt va, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista