Västernorrland

Sju av tio av samkönade äktenskap i länet är mellan kvinnor

1:06 min

I Västernorrland är de flesta som ingått samkönat äktenskap kvinnor. Enligt statistik från SCB är 72 av de 102 personer, som gift sig samkönat, kvinnor.  

Enligt siffror från SCB är det stor skillnad på hur många kvinnor och män i Sverige som gifter sig med någon av samma kön. 

Annelie Huskowski RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter i Sundsvall, menar att det är svårt att peka på en enskild anledning till varför det är så.
– Dels kan det bero på starka könsnormer. Att kvinnor växer upp med att de ska gifta sig som något väldigt viktigt. Sen kan det vara starkt kopplat till att skaffa barn. Vilket kan vara lättare att göra för två kvinnor som är gifta, säger Annelie Huskowski.

 Annelie Huskowski  menar att det även kan vara en stor trygghet att gifta sig. Det kan enligt henne kanske vara därför kvinnopar gifter sig i större utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista