En räddningsdykare i Västerås, Mälardalensräddningstjänst, tränar i Svartån. Foto: Karin Nilsson/Scanpix
Västernorrland

Räddningstjänsten i Västernorrland utan räddningsdykare

Tommy Forsberg, Räddningtjänsten Medelpad: Det är en avvägning
1:05 min

Trots att det är ungefär lika många personer som årligen dör i drunkningsolyckor som bränder saknar 18 av 290 kommuner räddningsdykare. Och hela Norrland står utan specialiserade dykare. Och kustlänet Västernorrland är inget undantag.

Varje år omkommer ungefär lika många personer i bränder som drunkningsolyckor i Sverige, enligt myndigheten för samhällskydd och beredskap. Det rör sig om totalt nära 200 personer som omkommer årligen i bränder och drunkningsolyckor.

– Det är en avvägning mellan kostnad och nytta om vi ska ha dykare i beredskap. Man brukar säga att runt fem till sex minuter sen är chansen att rädda någon väldigt liten, säger Tommy Forsberg chef på räddningstjänsten Medelpad.

Men trots det så saknas det räddningsdykare på många håll. Och nu under sommaren har det varit flera drunkningsolyckor. Tre fall i Västernorrland bara i sommar.

– Vi har en lista på alla privata dykare i området. Sen har kustbevakningen en viss beredskap. Men i de fallen handlar det mer om att hitta personer som redan drunknat, säger Tommy Forsberg.

Räddningstjänsten runtom i landet övar på livräddning i vatten med då bara på ytan. För i 18 av landets 290 kommuner saknas det resurser för drunkningsolyckor på mer än tre meters djup.

De nordligaste räddningsdykarna finns i Rättvik i Dalarna vilket innebär att brandmän i hela Norrland saknar möjlighet att rädda liv under ytan.

– Vi har snorkel och våtdräkt och kan rädda på några meters djup. Men alltså inte dykning med tuber och så vidare, säger Tommy Forsberg.

Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap fin´ns det inga krav på att en kommun måste ha en räddningsdykare, utan det är upp till varje räddningstjänst att bestämma över det.

Men resurser och ekonomi spelar roll och det gör att många väljer bort de kostsamma dykarna, det tror Peter Bergh som är förbundsordförande för Brandmännens riksförbund.

I programmet Efter tre i eftermiddag kommer Tommy Forsberg chef för räddnigstjänsten i Medelpad, som berättar varför det inte finns räddningsdykare i Medelpad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".