foto Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

Snabbare vård när landstingen delar journaler

"Ger bättre vård"
1:32 min

Det har blivit lättare för vården att se vad patienter tidigare vårdats för. Landstingen i Sverige har nämligen inlett ett samarbete för att kunna se varandras journaler. Det kallas Nationell Patientöversikt. Göran Algers, koordinator och vårdsystemägare på Västerbottens läns landsting, hoppas att detta kan bidra till bättre vård.

Poängen med det nya journalsystemet, Nationell patientöversikt, är alltså att det blir möjligt för landstingen att ta del av journaler från andra landsting. Tanken är att vården ska bli säkrare eftersom vårdpersonalen snabbare kan få en överblick av en patientens vårdhistorik. Det kan handla allt från en turist från Skåne som råkar ut för en olycka till en cancerpatient från Norrbotten som vårdas i Umeå.

Alla landsting i Sverige är med. I Västerbotten kommer det här underlätta lite extra eftersom att Norrlands univeristetssjukhus har regionansvar och därför tar emot fler patienter från grannlänen.

Men systemet fungerar bara om patienten har gett sitt samtycke. Patienten har också rätt att spärra uppgifter för andra vårdgivare, beärttar Göran Algers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".