Gymnasieskolorna i länet har tvingats skära ner på programutbudet inför det kommande läsåret 13/14. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Gymnasieskolor skär ner på program till hösten

1:32 min

Gymnasieskolorna i länet har tvingats skära ner på programutbudet inför det kommande läsåret 13/14. Nedskärningarna beror på att antalet elever i länet minskat. Länets kommuner har tacklat problemet på olika sätt.  

Birgith Olsson Johansson (S), ordförande i bildningsnämnden i Örnsköldsviks kommun förklarar att man kommer att lägga ner dansestetiska-, handels- och finsnickeriprogrammet.

-– Vi måste skära ner om det inte finns elever, säger hon.

I och med dessa minskningar kommer det att behövas färre antal lärare. Men hon ser inte att det kommer att bli aktuellt med några uppsägningar, utan att det räcker med de som går i pension.

Mellan åren 2007 och 2012 har antalet 16-åringar minskat med 25 procent. P4 Västernorrland har ringt runt till länets kommuner för att fråga hur detta kommer att påverka gymnasieskolorna.  I Kramfors har man tvingats skära ner antalet platser. I Sollefteå  kommer man inte att kunna erbjuda ekonomiprogrammet och barn- och fritidsprogrammet till hösten på grund av för få sökande. I Sundsvall har man försökt att behålla programmen genom att minska antalet klasser, enligt Barn-och utbildningsnämndens ordförande Annelie Luthman (FP).

Men redan 2016 beräknas att elevunderlaget kommer att stiga och då kan det bli aktuellt med utöka antalet gymnasieplatser igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista