Junselevargen
JUNSELEVARGEN

Kammarrätten prövar framtiden för Junselevargen

I höst blir det en ny rättslig prövning av Junselevargens framtid. Vargen har flyttats vid flera tillfällen, men alltid hittat tillbaka till sitt revir.

Vargen, vars gener anses viktiga för den svenska vargstammen, har alltid återvänt till Vilhemina södra samebys renbetesland, som ligger utanför Junsele. Just nu är renarna uppe på fjället, men till vintern befarar samebyn att vargen kommer att döda fler renar. Kammarrätten i Stockholm kommer nu att överpröva Förvaltningsrätten dom från början av sommaren som upphävde Naturvårdsverket beslut om skyddjakt på vargen.

Prövningstillstånd är beviljat och det gläder Jenny Wik Karlsson, juridiskt ombud för Vilhelmina södra sameby, som överklagat domen, vilket även Naturvårdsverket gjort.

– Jag är glad att de väljer att ta upp frågan därför att det finns en massa oklarheter i Förvaltningsrättens dom. Vi tycker inte att den är särskilt bra. Dels har man inte redogjort för sina avvägningar, dels också att det ställs väldigt, väldigt höga krav på åtgärder som behöver vidtas innan skyddsjakt kan beviljas. De är inte praktiskt genomförbara när det gäller renskötsel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".