Nattåget på väg från Stockholm till Östersund/Storlien spårade ur i närheten av Stöde utanför Sundsvall i vintras. Foto: Mats Andersson / SCANPIX
TÅG

Tågresenär vill ha säkrare bagagehantering på tågen

1:37 min

De senaste åren har antalet allvarliga tillbud i tågtrafiken ökat och eftersom inte bagaget spänns fast eller låses in finns risken att du kan bli skadad om något skulle hända, det menar tågresenären och före detta SJ-medarbetaren Tage Torgersson.

- Om man tänker sig att man går in och slänger sin väska, det kan ju vara väskor som är väldigt vassa. Händer det något, tåget kränger till eller spårar ur lite lätt så kommer du ju få väskan i skallen, säger Tage Torgersson.

Enligt tågforsakaren Rebecca Forsberg vid Umeå Universitet, har tillbuden i den svenska tågtrafiken ökat med 63 procent de senaste fem åren.
Senast en svår tågolycka inträffade i Sverige var 2010, men under förra året inträffade ett 30-tal tillbud som var så allvarliga att haverikommissionen krävde rapporter. Och en som funderat på det här med tågsäkerhet är resenären Tage Torgersson.

- Jag undrar vad SJ gjorde med mitt förslag som jag lämnade in på 1990-talet, där jag föreslog att man skulle göra luckor som skulle förhindra att väskor kommer i omlopp i vagnen om tåget skulle spåra ur. Jag vill ha väskan på hyllan eller med mig i handen och inte i huvudet, säger han.

På SJ:s presstjänst säger man att tågbranschens praxis är att inte bagage ska förvaras inlåst som på flyget, eftersom resenärerna vill ha sina väskor och liknande lättillgängligt. Men vid framtida upphandling av nya tåg, kan  luckor som stänger in bagaget vara en fråga att se över.

- Om man tittar på de här senaste tågen som finns så är det ganska smalt. Man ska ha ansvar för sina prylar, det säger SJ, men tänk vad behändigt det vore om man kunde låsa in bagaget och veta att det ligger där. Säkerhetsmässigt tror jag att många skulle känna sig tryggare, säger Tage Torgersson.
Vad tycker du om tågsäkerheten när det gäller bagage? Fungerar det som det är nu eller borde man installera luckor som håller bagaget instängt?

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista