Det ska bli lättare för personer under 18 år att byta juridiskt kön. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Västernorrland

RFSL ungdom vill göra det lättare för ungdomar att byta juridiskt kön

1:20 min

Ungdomar som vill byta juridiskt kön borde få rätt att göra det. Det skriver representanter för ungdomsavdelningen av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

– Det handlar om vilket kön som står i ditt pass och som står registrerat hos myndigheterna, säger Theo Nerggren från Örnsköldsvik som är vice förbundsordförande i RFSL Ungdom.

– Ofta handlar det om transpersoner. Som inte känner sig bekväma med det kön som de upplevdes ha när de föddes. Det kan vara de som föddes och registrerades som kvinna men senare upptäckte att, det känner sig som en pojke. Då kan man vilja korrigera sitt juridiska kön, så att det stämmer överrens med det man känner sig som, säger Theo Berggren.

Hur viktigt är det?

– Det handlar om att bli respekterad och erkänd för den man är. Och juridiskt kön är en stor del av det. Det är lätt för den som är registrerad med rätt kön att känna att det här inte är ett så stort problem. Men pratar man om att gå runt med fel juridiskt kön. benämnas med fel kön av myndigheter, i klasslistor med mera så är det en kränkning av den personen, säger Theo Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista