1 av 3
Tioåriga Alice Andersson i Timrå råkade ut för ett datavirus när hon satt hemma framför datorn. Foto: Anna Ahlström
2 av 3
När Alice Andersson satt vid datorn slog ett datorvirus till som låste hela daton. Foto: Anna Ahlström
3 av 3
Johan Ringvall har sett många fall av det han kallar "polisviruset". Foto: Maria Ågren/ SR.
Västernorrlands län

Fler länsbor luras via datorn

Polisen: "Lämna inte ut något på internet"
1:44 min

Allt fler länsbor blir lurade via datorn. Under årets första halvår anmäldes 83 procent fler datorbedrägerier jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

Jenny Andersson i Timrå är en av många som den senaste tiden har råkat ut för bedrägeriförsök via datorn. Det var när dottern Alice satt framför datorn som viruset slog till.

– Jag skrek på mamma och blev jätterädd, för jag trodde att det var riktigt och att jag hade förstört datorn, säger Alice Andersson.

Alice Andersson satt och läste en blogg när dataskärmen plötsligt togs över av en annan sida, och tillsammans med polisens logga syntes en bild på Alice, med ett krav på att betala 1000 kronor.

– Jag blev ju lite rädd på en gång eftersom den hann knäppa kort på henne, och när det är polisen så är det polisen trodde man, säger Alices mamma, Jenny Andersson.

Datorn hade fått ett virus - och Alice och hennes mamma Jenny är inte ensamma om att ha drabbats. Johan Ringvall jobbar på en datorbutik i Örnsköldsvik, och han har sett mycket av det här viruset.

– Det kommer in 5-6 i veckan som har fått det här viruset, som vi kallar polisviruset. Väldigt många som har fått viruset och kommer in har alltså betalat summan pengar till de här bovarna, men du får inget för pengarna. Du blir blåst, helt enkelt.

Men det är inte bara datavirus som ställer till det för länsborna. Jan Aller jobbar som förundersökningsledare på polisen i Härnösand, och  enligt honom är det bedrägerier via köp och sälj-sajter som ökar mest. Men att skydda sig mot just det här är egentligen ganska enkelt, menar han.

– Lämna inte ut något på nätet som du inte vet till hundra procent är okej. är du osäker, gör inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".