1 av 2
Gädda och pepparrotssås i maten vi glömt. Foto: Kajsa Nordmark.
2 av 2
Lars Bergman lagar maten vi glömt i radioköket. Foto: Kajsa Nordmark
Förmiddag i P4

Lars Bergman lagade maten vi glömt - gädda med pepparrotssås

Lars Bergman: "Har fångat den själv"
10 min

I veckans "Maten vi glömt" tillagade kocken Lars Bergman gädda med pepparrotssås.

Gädda med pepparrotssås

1 kg gädda ca
1 l vatten
4 tsk salt
1 morot
1 gul lök
2 persiljekvistar

Pepparrotssåsen

2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong
1 1/2 dl grädde
3 msk riven pepparrot
Salt, peppar

Fjälla, rensa, och skölj gäddan.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i löken och persiljan och morot plus några kryddpepparkorn. Låt koka ett par minuter. Lägg i gäddan och låt den sjuda i ca 10 min beroende på tjocklek. Fisken är färdig när köttet
vid ryggbenet är vitt och ogenomskinligt.

Ta upp gäddan. Koka ihop ca 8 dl fiskspad tills ca 4 dl koncentrerad
buljong återstår. Sila den.

Fräs matfettet och mjölet i en kastrull. Späd med buljongen och
grädden. Koka såsen några minuter. Smaksätt med pepparrot, salt och
peppar.

Serveras med färskpotatis som först är kokt och sedan smörfräst med smör och ansjovis som ger en härlig sälta.

Till 4 portioner behövs

800 g färsk potatis gärna små.
100 g smör
4 ansjovisfiléer
ev. salt.

Koka potatisen färdig, smält smöret och mosa i ansjovisen, tillsätt potatis och sväng runt så att potatisen blir varm, smaka eventuellt av med lite salt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".