Anna-Clara Asplund, mamma till Johan Asplund som försvann i Sundsvall 1980. Foto: Karin Lycke

Johan Asplunds föräldrar kräver skadestånd

1:18 min

I dag kommer beslutet i det sista mordfallet som rör Sture Bergwall, som tidigare kallade sig Thomas Quick. Sture Bergwall har tidigare friats från sju av de åtta mord han har dömts för. Bland annat mordet på Johan Asplund, från Sundsvall.

Johans pappa Björn Asplund säger nu att familjen kommer att utkräva skadestånd från staten för de fel som begåtts i samband med deras fall.

– Vi har påtalat de felaktigheter som pågått och anmält det till Riksåklagaren, justitieombudsmannen, justitiekanslern. Samtliga har svarat oss att domsluten har varit korrekta och utomordentligt välgrundade. Nu visar det sig att så är det inte alls. Det kan inte vara så att i mellanmjölkens lagomland aldrig någon ställs till svars för de grava misstag som begås.

Frågor om skadestånd från staten hanteras i Sverige i första hand av justitiekanslern. Där säger man idag att juridiken kring det här är komplicerad och att det är omöjligt att på förhand svara på om anhöriga till brottsoffren i Thomas Quick-fallet har rätt till skadestånd eller inte.

Men Björn Asplund säger att om staten inte självmant tar ansvar för de fel som begåtts och ger dem upprättelse, så kan de tänka sig gå mycket längre än till justitiekanslern.

– Jag ser framför mig en procedur som slutar i Europadomstolen eller något liknande organ.

Johans mamma Anna-Clara Asplund tycker att det känns bra att Sture Bergwall nu frias.

– Vi har hela tiden trott att han inte har dödat en enda människa. Det innebär att epoken av Thomas Quick är avslutad. Beatrice Ask har lovat att man ska granska hur det kan ha blivit på detta sätt, säger hon.

Anna-Clara Asplund hoppas att detta innebär att man granskar de som jobbat med fallet Quick.

– Så det inte bara tystas ner. Det finns åklagare, utredare och rättsläkare som medverkat till de fällande domarna. Jag hoppas att man ska granska dem och att detta aldrig kan hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista