500 000 kronor mindre har Sundsvalls kommun lagt på att reparera skadegörelse i år. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Sundsvall

Minskad skadegörelse på Sundsvalls skolor

Skadorna på kommunens skolor har minskat med 64 stycken jämfört med förra året. Kostnadsmässigt är det nästan en halv miljon kronor mindre som gått till att reparera skadegörelse.

--Det har vidtagits en hel del olika åtgärder. Bland annat har det satts upp en ny typ av larm, bytt lås, sett över tekniska lösningar på dörrar, säger Mattias Sjödin.  

Men den största anledningen till minskningen tror Mattias Sjödin är samverkan mellan olika aktörer. Under året har de olika förvaltningarna inom kommunen och räddningstjänst, fritidsgårdar och Polis fått igång en bättre dialog enligt Mattias Sjödin.

– Vi har fått en mer samsyn på det här. Och en större medvetenhet ute bland medborgare och kommunens anställda, säger Mattias Sjödin.  

Nya övervakningskameror sitter uppe på bland annat Höglunda, Nivrena och Matfors skolor. Något som inte haft någon synlig extra effekt enligt Mattias Sjödin.

– Vi ser ju att även på de skolorna har skadegörelsen gått ner, men inte mer än på någon annan skola, säger Mattias Sjödin.  

Är det snarare så att allt tillsammans har gett denna positiva utveckling?

– Det verkar så, säger Mattias Sjödin.  

Varför tror du att det blivit mindre skadegörelse? Kommentera gärna artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista