Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Bergwall lättad efter beskedet

2:01 min

Sture Bergwall, tidigare kallad Tomas Quick, säger att han känner en oerhörd lättnad sen han idag fått beskedet om att även den sista domen mot honom rivs upp. Samtidigt säger han att det är viktigt att en granskningskommission går igenom hans fall så att inget liknande kan hända igen.

– Det är en oerhörd lättnad. Det har ju varit en lång utdragen resningsprocess,  med en del märkliga turer från justitieråd och andra. Men nu är det en väldig befrielse, det känns oerhört skönt, säger Sture Bergwall på telefon från Säters sjukhus.

Hur har tiden varit fram till det här sista beslutet?

– Den har varit tuff , och idag har det varit väldigt känslosamt. Jag har pratat med mina syskon och gråtit. Det är ju ett livsavgörande beslut som åklagaren har meddelat. Att åtta fällande domar har rivits upp, det är fantastiskt skönt, säger Sture Bergwall.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser på framtiden med tillförsikt. Och jag är övertygad om att jag kommer släppas ut från Säter snart.

Samtidigt säger han att det är viktigt att en granskningskommission går igenom hans fall så att inget liknande kan hända igen.

– En granskning är nödvändig och jag ser fram emot det. Granskningen måste på djupet gå igenom både polisarbetet och rättspsykiatrins roll. Jag hoppas också att en granskning kommer peka ut ansvar och se till vad som måste göras för att en liknande historia inte upprepas, säger Sture Bergwall.

Men hur ser du på ditt eget ansvar i det här?

– Jag delar upp ansvaret i tre grupper, mitt eget ansvar, rättspsykiatrins ansvar och polis och domstolarnas ansvar. Så jag ger mig själv ett tungt ansvar. Men samtidigt säger mina syskon att som tvångsintagen på en rättspsykiatrisk anstalt så hade jag ett särskilt skyddsbehov. Jag tycker det sammanfattar en del om mitt ansvar, eller kanske icke ansvar, säger Sture Bergwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista