1 av 4
Sedan en månad tillbaka finns en buddhistförening i Sundsvall. Foto: Ingrid Ensgtedt Edfast
2 av 4
Drakstadens Buddhistförening. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
3 av 4
Sunee Ostling är ordförande i nystartade Drakstadens Buddhistförening. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
4 av 4
Munken Phrakhrupunyakornthitikhun. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
SUNDSVALL

Buddhistförening i Sundsvall drömmer om ett tempel

Sedan drygt en månad tillbaka finns en buddhistförening i Sundsvall och redan nu drömmer de om att bygga ett buddhistiskt tempel. För närvarande samlas styrelsen i en villa på Skönsmon, där ett rum är specialinrett i väntan på ett riktigt tempel.

--  Jag önskar att vi kunde bygga ett tempel, säger Sunee Ostling, ordförande i Drakstadens Buddhistförening.

Hon visar runt i föreningens lokaler. Det är röda mattor som täcker golvet och guldglänsande buddhastatyeter trängs på pianot och dessutom står ett mäktiga altaret mitt i det stora samlingsrummet. Men det är ändå inte ett tempel och ett sådant är viktigt bland annat för alla thailändare som finns i regionen och som är födda in i den buddhistiska religionen.

– Vi vill ha religionen med oss hela livet, säger Sunee Ostling.

I en blå skinnsoffa i rummet innanför samlingssalen sitter en buddhistisk munk i sin mörkt saffransgula klädsel. En munk måste alltid finnas i lokalen för att bistå med samtal eller utföra ceremonier. Han delar drömmen om ett riktigt buddhistiskt tempel i Sundsvall.

– Då kan man få ett bättre karma, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista