En fördel med frisbeegolf är att det inte tar så lång tid att gå en runda, berättar Peter Strömqvist och Henrik Thuvesson från Sundsvalls frisbeeförening. De brukar spela med hela familjen för det går snabbare att spela än vanlig golf. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Västernorrland

Aila lär sig att kasta med putt och driver

4:41 min

Tidigare i sommar avgjordes Frisbee-VM, men alla vet inte hur sporten går till. P4 Morgon bjöd in Peter Strömqvist och Henrik Thuvesson från Sundsvalls frisbeeförening så att de kunde lära programledare Aila Stefansdotter-Franck att spela discgolf.

Målet är att träffa en korg med stålkedjor så att frisbeen stannar där. Det kallas "basket in one". För att nå det målet kan man använda olika discar, som det kallas.

– Putten är grövst och är stabilare när man kastar. Midrange är bra på kortare hål upp till 70-80 meter. Drivern, den tunnaste, kommer man långt med, berättar Peter Strömqvist och Henrik Thuvesson.

De säger att discen ska hållas vågrätt när man släpper den, men det finns lite olika puttstilar. Vissa står bredbent och stöter discen ifrån sig med magen.

– Men det vanligaste är att stå med höger ben fram om man är högerhänt och tvärt om om man är vänsterhänt och så trycker man iväg frisbeen snarare än kastar den, säger Peter Strömqvist och Henrik Thuvesson.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista