1 av 2
P-piller, ett av preventivmedlen som snart kan bli billigare för fler kvinnor i länet. Foto: Joni Söderström Winter / Sveriges Radio
2 av 2
Maria Ivarsson tycker att det borde vara självklart med billigare preventivmedel. Foto: Maria Ågren/ SR.
Västernorrlands län

Billigare preventivmedel för unga kvinnor i länet

1:38 min

Snart kan fler unga kvinnor i länet få billigare preventivmedel. Idag subventionerar landstinget en del av kostnaden för dig upp till 23 år, men den gränsen kan snart komma att höjas till 25 år, det efter riktlinjer från SKL.

– Vi kommer att ta upp den här frågan igen och se om vi också kan ändra oss så att vi kan få en helhetssyn för hela landet, det tror jag är väldigt positivt, säger Ingeborg Wiksten, som är ordföranade för folkhälsonmämnden.

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som har satt upp nya riktlinjer, som varje landsting nu får ta ställning till. Maria Ivarsson är en av många som ställer sig positivt till det nya förslaget.

– Det tycker jag skall vara en självklarhet, det borde samhället tjäna på. Det ska inte kosta pengar att skydda sig, man ska ha en valmöjlighet som kvinna, säger Maria Ivarsson.

Idag skiljer det sig rejält mellan landstingen när det gäller subventionering av preventivmedel till unga kvinnor. Bor du i Norrbotten får du gratis preventivmedel tills du är 25, i Västerbotten subventioneras preventivmedlen inte alls, och här i Västernorrland får du som är upp till 23 år 70 procents rabatt på de preventivmedel som omfattas av högkostnadsskyddet.

Om landstinget antar SKL:s riktlinjer skulle det betyda att ålderstaket höjs till 25 år, och att det inte kommer att kosta med än 100 kronor om året att skydda sig. Emelie Fagerberg är apotekare på landstingets läkemedelsenhet, och hon tror att de nya riktlinjerna skulle underlätta för många unga kvinnor, speciellt om alla landsting i Sverige väljer att följa dem.

– Fler skulle ha möjlighet till subventionen i och med åldersgränsen. Och sedan så skulle det också bli enklare för de som får subventionen att kunna hämta ut sina preventivmedel över hela landet, och med samma regler. Det är framförallt det som är det positiva med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista