Nätdroger. Foto: Lars Pehrson / Scanpix
VÄSTERNORRLAND

Polisen vill se mer långsiktig lösning för nätdroger

1:03 min

Polisen vill se en mer långsiktig lösning för nätdrogerna. Från och med 1 augusti har 12 nya substanser, som ofta används i olika nätdroger, blivit narkotikaklassade. Josef Wiklund, enhetschef på Brottsförebyggande enheten i Sundsvall, tycker att det är bra, men det finns mer att göra.

– Det finns exempel där man familjeklassat droger. Att det inte är så förfinat på molekylnivå om det är narkotika utan man tittar på de mest förekommande medlen i en substans, säger han.

Med en mer generell familjeklassning av narkotika skulle det enligt Josef Wiklund bli lättare att lagföra de som använder de här drogerna. För i samband med dessa droger finns också de som använder andra droger. Att då kunna döma någon som är på väg in i missbruk kan vara sättet att bryta deras bana i tid. Men nu när många nätdroger bara ändra detaljer i receptet för att bli lagliga igen, är det svårt.

– Det kan vara frustrerande att vi inte kan lagföra. Många gånger kan en lagföringen var ett sätt att komma igång med ett program för att jobba bort ett missbruk, säger Josef Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista