Foto: Paul Sakuma/Scanpix.

Facebook stärker relationen mellan föräldrar och barn

1:46 min

Barn som är aktiva på sociala medier tillsammans med mamma och pappa, kan ha en bättre relation till föräldrarna. Det menar amerikanska forskare, som studerat familjer med barn i tidiga tonåren.

Pär Weije och Hanna Larsson är båda tonårsföräldrar vars åsikter går i sär på frågan - ska föräldrar vara vänner med sina barn på facebook?

– Mycket tveksam. De måste få ha ett eget liv, utan att jag ska pilla i det, tycker Pär Weije.

– Jag tycker det är jätteviktigt att hålla koll på vad han gör på nätet, säger Hanna Larsson om sin 13-åriga son Alex.

Genom att fråga 500 familjer med tonåringar om deras relationer, fann de amerikanska forskarna från Brigham Young University att barn som kommunicerar med föräldrarna på sociala medier hade en bättre relation som upplevdes varm och kärleksfull.

Elza Dunkels är lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon säger att tidigare forskning har innehållit värderingar, som att föräldrar behöver övervaka sina barn. Den nya studien bekräftar hennes uppfattning.

När man har kontakt via sociala medier får man en helhetsbild av varandra. Det verkar rimligt att det bidrar till en närmare relation.

Samtidigt påpekar Elza Dunkels att sambandet likväl kan komma av att barn och vuxna som redan har en bra relation, i större utsträckning också kommunicerar på nätet.

Men facebook eller inte är säkert ganska oviktigt i sammanhanget. Det viktiga är att vara en bra förälder.

Referens:
Coyne et al. A Friend Request from Dear Old Dad: Associations Between Parent-Child Social Networking and Adolescent Outcomes. Cyberpsychol Behav Soc Netw. Luli 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista