Foto: Anna Ahlström
VÄSTERNORRLAND

Svårt att bli beviljad skuldsanering

1:22 min

Nya regler som trädde i kraft för två år sen skulle göra det lättare för dom som hade skulder att bli fri från skulderna, men så blev det inte. Andelen som beviljas skuldsanering ligger kvar runt 60 procent, visar statistik från Kronofogdemyndigheten.

Det finns många som skulle behöva skuldsanering, säger skuldrådgivaren Hans Broqvist i Sundsvall, som nu vill nu se förändrade regler.

– Det är tröstlös. Många ser inget ljus i tunneln och har gått ner sig totalt och känner att man alltid kommer att leva med skulderna. Den här personerna borde också få en ny chans, säger Hans Broqvist.

För att få skuldsanering ska en person vara svårt skuldsatt och inte på något sätt kommer att kunna betala sina skulder på många år. För många ses skuldsanering en sista utväg, men det är för svårt att få skuldsanering, menar Hans Broqvist.

– Om du till exempel kan betala av dina skulder på tio år kan du inte få skuldsaneringen. Det är svårt att förstå för de har inte sett att skulderna minskar. Det blir ett evighetsproblem.

De reglerna som trädde i kraft för två år sen gjorde det aldrig lättare för vanliga privatpersoner att få skuldsanering, säger Hans Broqvist. Men nu ser man över reglerna igen.

– Det kommer att komma en mildare lag. Förhoppningsvis redan nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista