Riktigt fina jordgubbar är en ingrediens som du behöver till denna efterrätt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Recept på fläderpannacotta med jordgubbssås

Kajsa Nordmark tipsade oss i Förmiddag i P4 om en trevligt somrig efterrätt.

Ingredienser

  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker eller en halv vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 gelatinblad
  • 1/2 l färska jordgubbar
  • Blad av färsk mynta eller citronmeliss

Gör så här

  1. Koka upp grädden med socker och vanilj. Om du har vaniljstång, dela den och skrapa ur fröna, koka både frön och skal.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå i 5 min tills de är mjuka.
  3. Låt grädden stå någon minut efter att kokat upp. Sila och blanda i saften. Lägg även i gelatinbladen och blanda om då de löser sig.
  4. Häll upp i portionsformar och låt stå i kylen ca 3 timmar.
  5. För att göra jordgubbsåsen skär du hälften av jordgubbarna i mindre bitar. Mosa med en gaffel och blanda i en nypa socker.
  6. Toppa med en halv jordgubbe och ett mynta blad!Färdigt att servera :)
 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".