Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Förmiddag i P4

Skydda dig mot myggen med vita kläder

9:56 min

Jan Lundström besvarar veckans sommarmyter. Han avslöjar bland annat hur du kan hålla liv i ett myggbett en längre tid och varför myggen föredrar vissa människor före andra.

När mygg biter använder den sig av sina mundelar, smala stiletter med taggar på kanten som fogar sig in i huden. Den spottar hela tiden saliv som gör att blodet inte koagulerar och att det inte känns så mycket när den biter.

-- Sen fortsätter den att spotta in saliv medan den suger. Ju längre den suger ju mer saliv har den spottat in. Därför hjälper det inte att låta myggan suga färdigt, säger Jan Lundström myggforskare vid Upsala universitet.

Det är saliven från myggorna som gör att det kliar på huden.

– Salivet innehåller främmande proteiner som gör att kroppen låter "vio vio vio" lamporna blinkar blått och kroppens små poliser, de vita blodkropparna, strömmar dit från alla håll och kanter för att försöka göra någonting. Det är därför det kliar, säger han.

Blir det värre om man kliar?

– Det blir värre om man kliar! De vita blodkropparna men reagerar också om du kliar. Då blir de ännu mer upphetsade och kallar in förstärkningar och då kommer det ännu fler och då blir det den här rodnaden och klådan värre. Bullen blir större.

– Man kan därför hålla kvar ett myggbett. Kanske ha en tävling. Vem kan hålla kvar sitt myggbett längst? Hur många gånger per dag ska man klia för att hålla det kavr ända fram till jul liksom?

Kajsa Nordmark
kajsa.nordmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista