Många som söker asyl i Sverige har flytt från hot och förföljelse. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
VÄSTERNORRLAND

Iranska regimkritiker hotas i Sverige

2:15 min

Många som söker asyl i Sverige har flytt från hot och förföljelse. Men inte ens i Sverige kan iranska regimkritiker alltid känna sig säkra från den iranska regimen. När Reza, som egentligen heter något annat och som nu bor i Västernorrlands län kritiserade Iran på internetsajten Youtube fick han ta emot epostmeddelanden med hot.

"Vi har identifierat dig och vi kommer snart göra aktioner mot dig om du inte lägger av. Och vi vet var du finns", löd meddelandet.

Reza kom till Sverige för snart trettio år sedan. Han hade ett strängt straff hängande över sig på grund av att han desserterat från iranska armén mitt under kriget med Irak. Dessutom fruktade han att det skulle uppdagas att han förfalskat tjänstgöringsbetyg från armén för att hjälpa kamrater som ville slippa tjänstgöra i kriget och såg ingen annan råd än att fly till Sverige.

Reza höll en låg profil från början. Men tack vare internet såg han en chans att kritisera det som hände i Iran så han blev aktiv på nätet. Han är inte så rädd för egen del, men tänker på sin familj och vad hans nätaktiviteter skulle kunna resultera för den. Han fick sig en tankeställare när ett av hans barn sa: "Pappa lägg av! Tänk på oss!".

I länet finns en speciell avdelning hos polisen som har till uppgift att hjälpa hjälpa människor i Västernorrland som utsatts för olika former av hot.

Poliskommisarie Birger, en av sex poliser som jobbar med den här typen av frågor varnar för riskerna för människor med skyddsbehov som fått en fristad i Sverige för att gå ut på sociala medier med sin kritik eftersom det är så lätt att bli spårad via internet.

– Om man utsätts för hot bör man anmäla det till polisen, säger han.

Urbran Hamid

urband.hamid@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista