Klamydia testas genom ett urinprov. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio
VÄSTERNORRLAND

Läkare varnar för att köpa medicin på nätet mot klamydia

Att snabbt klicka hem antibiotika via nätet för att bli av med en klamydiasmitta blir vanligare. Men att handla på internet utan recept är olagligt och Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrlands landsting, varnar att patienten inte vet vad den får. 

– Jag vet att den här företeelsen ökar, men det är i sin linda fortfarande. Vi måste diskutera vilka nackdelar det har, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrlands landsting.

En patient som beställer antibiotika via nätet vet inte vad den får. Medicinen kanske är fejk och patienten tror sig vara botad men kan fortfarande smitta andra, resonerar han.

– Man hör folk berätta att de handlat på nätet och att deras kompisar gjort det.

I Skåne blir det vanligare att unga försöker behandla klamydia själva med nät-antibiotika för att dölja för sin partner att de dragit på sig smitta när de varit med någon annan, rapporterar P4 Malmöhus. Barnmorska Susanne Barnell säger till radion att hon märkt att det har ökat de senaste två- tre åren. Men att handla receptbelagda mediciner via internet är olagligt, påpekar Karin Tegmark-Wisell, enhetschef för antibiotika och vårdhygien vid Smittskyddsinstitutet.

I Sverige ska alla receptbelagda läkemedel säljas via en konsultation med en läkare eller en barnmorska. I Sverige har det här inte varit ett problem tidigare. Recept har alltid krävts och det har inte, som i andra länder, gått att övertala apotekaren om att få ut en karta penicillin ändå.

– Men de här sajterna har dykt upp nu och där kan man beställa narkotiska preparat, antibiotika, p-piller och allt möjligt, säger hon.

Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro och ordförande för nätverket Strama som arbetar mot antibiotikaresistens, är orolig över att ökad näthandel med antibiotika också leder till en ökad användning och på sikt resistens.

Erika Oldberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista